torsdag den 6. august 2020

Plantebeds Oversigt

                            Plantebedskort





Når man sår flere slags frø i samme plantekasse, er et kort over beddet en rigtig god idé, for selvom der er skilte ud for hvert enkelt frø, kan der uheldigvis hurtigt opstå hændelser der er skyld i at man mister overblikket. 

Vi er vendt tilbage fra vores sommerferie, og vores skilte er desværre enten blevet utydelig på grund af regn, eller også har vinden snuppet dem med sig i farten. Vi har derfor ikke et nøjagtigt overblik over vores 3 plantekasser, men har så vidt muligt via gamle billeder og de utydelige skilte dannet os et opdateret overblik. 

Bed 1

Gulerødder er nemme at holde og kræver ikke den store pasning og pleje.
Gulerødderne skal vokse med en afstand på 2-5 cm og i en 1-2 cm dyb rende, hvor man hælder gulerodsfrø i hele renden. Efter ca. 2 måneders tid er det for det meste muligt at kunne høste gulerødderne.
Kilde:
Lokaliseret den 6. august 2020 på https://havehandel.dk/dyrkning-af-guleroedder/


Solsikken kan vokse sig hele 5 meter høj på et par måneder under de rigtige forhold, med en blomst på 50 cm i diameter. Men der findes også andre sorter, der både er mindre og har flere blomster på samme stilk. Ud over at være en smuk plante med sin høje statur og flotte blomst, -er dens frø spiselige. Så snart at planten er afblomstret, kan frøene høstes.  

Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på www.idenyt.dk


Kruspersille er som navnet indikerer, en sort, hvor bladet er meget sammenkrøllet i forhold til sine artsfæller, der er mere glatte i overfladen. Persilleplanten toelerer fint direkte sol, men foretrækker halvskygge, hvilket også giver mere bløde blade. Når planten først er i blomst, kan man løbende høste bladene. Persilleplanten er som de fleste andre planter, afhængige af regelmæssig vanding. 

Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på www.havehandel.dk 


Ærten er en gammel kvælstofsamlende  kulturplante og er ligesom bønnen kvælstoffikserende. Derfor behøver de ikke megen gødning, bortset fra fosfor og kalium. Planten tåler ikke vandmangel, der kan føre til blandt andet angreb af meldug. De bør høstes så snart de er modne, for at undgå at de bliver for store og grove.

Kilde:

Lokaliseret den 6 august 2020 på www.havenyt.dk 


Majs trives bedst i varm jord og derfor er et godt tidspunkt at dyrke majs på i starten af maj måned i en sårille på ca. 12-15 cm med en afstand på 25-40 x 50-60 cm. I modsætning til gulerødderne kræver majsene opmærksomhed når det kommer til pasning, der skal luges ukrudt og det er vigtigt at der løbende skrabes jord ind imod planten for at stabilisere dem efterhånden som de bliver højere. Efter en ventetid på godt og vel 3 måneder er det muligt at høste. En god huskeregel i forhold til høstning er at koblerne først er klar når kolberne er faste og trådene er visne.

Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på https://www.lundhede.com/majs-dyrkning-af-majs.aspx


Radiser kan sås som noget af det tidligste på året. I sommersæsonen kan man få spiseklare radiser på 2-3 uger, mens der i ydersæsonen går ca 6 uger. Deres styrke i smag kan afhænge af hvornår du høster dem og hvor meget vand de får. Unge radiser der er blevet vandet godt, vil få den mildeste smag. Som vi har nævnt tidligere på bloggen, er plantens skulper også velsmagende.
Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på www.havenyt.dk


Krybbønnen “Mistik” trives rimelig godt i bedene og danner stadig en hel række på tværs. Bønner siges at være en let plante at dyrke, hvis man vel og mærke får en god spiring fra start. Bønner er en kvælstoffikserende plante (hvilket betyder at de tager deres næringsstoffer fra luften og gennem bakterier) hvilket igen er med til at gøre dem stærke og lette at passe. Der går ca 70 dage fra man sår til man kan høste, hvilket bør overholdes, da bønnerne kan miste sin gode smag, hvis de bliver overmodne.

Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på www.idenyt.dk og www.bolius.dk

Bed 2


Vi har valgt at igangsætte et mindre forsøg i dette bed, da vi var nysgerrige på om en Blommetomat m. hinde og Blommetomat u. hinde gror lige hurtigt eller om der er en forskel på dem. Vi kan nu konkludere at vores blommetomat u. hinde er den vi har fået mest ud af på nuværende tidspunkt, og som et videre forløb for vores Bed 2, har vi valgt at fokusere på vores blommetomat u. hinde.
Vi vil have fokus på dets kredsløb, med et drivhus som redskab og hjælpemiddel til optimere væksten via den drivhuseffekt der opstår omkring den.

Hvidløg, Det siges at hvidløg er en af de nemmeste grøntsager at dyrke og skal dyrkes i efteråret. Hvidløgene deles i fed, som sættes i 5–7 cm dybe riller, så der er ca. 4 cm jord over løget. I rækken skal der være 10–12 cm afstand mellem feddene og 25 cm mellem rækkerne. Høst af hvidløg sker som regel i juli. Kilde: Lokaliseret den 6 august 2020 på https://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/loeg_og_porrer/449.html

Bed 3


Chiaplanten er oprindeligt en Mexicansk plante, der kan blive op til 3 meter høje. I toppen af chiaplanten udvikles blomsten, der føst går i blomst og efter afblomstring kan høstes. 

Kilde:
Lokaliseret den 6 august 2020 på www.mettemaud.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Videre forberedelse til Naturfestivalen

  Det blev tidligere besluttet at eleverne fra Fjordskolen vil have gavn af at blive forberedt på hvad der skal ske, inden vi går ind i indh...