mandag den 3. august 2020

Kartoffelfælderne bliver lagt

Det er første skoledag efter sommerferien og vi havde allerede aftalt at vi i dag ville ud og sætte en række kartoffelfælder. Da vores er så varieret i niveau, materiale etc, synes vi at det kunne være interessant at undersøge, om vi ved at placere fælderne forskelligt, dermed fanger dyr der kan fremhæve/understrege diversiteten på biotopen. Vi har i dag lagt 4 fælder. 

Den første fælde lægger vi nede ved det lille, lave vandløb. Området ligger meget i skygge, med et stort, væltet træ hvilende henover. Nok derfor er hele området i- og omkring vandløbet er mørkt og fugtigt
Vandløbets bredder bærer præg af at have været styrtet sammen, måske under højere vandstand? 

Ingen tilgængelig beskrivelse.  Ingen tilgængelig beskrivelse.
Fælden ligger på en lille bunke blade for at undgå at den synker for dybt ned i vandet, mens blade er lagt over, for at kamuflere. 

Hvilke dyr regner vi så med at fange? Med den viden vi allerede har om sådanne vandløb og området generelt, har vi en formodning om, at vi måske kan regne med at se en bænkebider eller to i vores fælde. Måske vandbiller? 

Næste fælde har vi valgt at lægge oppe i det store, væltede træ. Vi har en formodning om at det nok ikke giver den store fangst, men det ved vi jo ikke noget om endnu. Måske kan vi forvente at se myrer, bladlus, barklus, larver eller måske en lille edderkop? Det kunne måske være et fint sted at lave sit spind?

Ingen tilgængelig beskrivelse.


Den tredje fælde lægger vi et stykke ned i terrænet, hvor jorden begynder at blive en smule fugtig igen. Der vokser en brombærbusk op ad et træ, hvilket virker som et oplagt sted at sætte en fælde. Den bliver gravet en smule ned under busken og dækket til med grene og blade. Vi tænker at der lever bænkebidere, myrer og orme.  

Ingen tilgængelig beskrivelse. 

Sidste fælde bliver lagt i en lysning et stykke væk fra vandløbet. Dette område skiller sige meget ud fra det resterende, både fordi at det ligger en del højere, der er åben terræn og direkte lys og dermed er der også en meget anderledes bevoksning. Det er nu græs og grønne planter der pryder landskabet. 

Ingen tilgængelig beskrivelse. Ingen tilgængelig beskrivelse.

Fælden bliver lagt godt ned i græsset og dækket til med bevoksningen. Her tror vi at fangsten bliver noget anderledes end inde i det mere skyggefulde og fugtige del af biotopen. Måske finder vi mariehøner, og græshopper denne gang?

Vi aftaler at vende tilbage allerede om to dage for at se om der er sket noget med vores fælder. Vi ved godt at det ofte er et spørgsmål om tålmodighed, når det kommer til kartoffelfælder, men på denne måde kan vi lave en logbog over de næste par ugers forløb.

Ud over at lægge vores fælder, fik vi udforsket området lidt mere i dag. Det ser meget anderledes ud en da vi gik på sommerferie. Der er mere bevoksning og det hele virker mere frodigt. 
Vi fandt en rigtig flot, hvid svamp der voksede midt på en gren på det væltede træ. Vi har forsigtigt plukket den og taget den med hjem for at tørre og bestemme den. 


Ingen tilgængelig beskrivelse.


Ingen tilgængelig beskrivelse.

Gruppemedlemmerne undersøger skovbunden forskellige steder og finder flere ting, som vi under os over. 

Ingen tilgængelig beskrivelse. Ingen tilgængelig beskrivelse.

Blandt andet finder vi, -hvad vi TROR- er efterladenskaber fra et dyr. 


Ingen tilgængelig beskrivelse. Ingen tilgængelig beskrivelse.

Flere steder finder vi også blade på jorden, hvor der er sneglespor. Det er ikke overraskende, da vi også finder små og store snegle allevegne.

Ingen tilgængelig beskrivelse.




 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Videre forberedelse til Naturfestivalen

  Det blev tidligere besluttet at eleverne fra Fjordskolen vil have gavn af at blive forberedt på hvad der skal ske, inden vi går ind i indh...