onsdag den 5. august 2020

Svampefund på biotopen



Da vi d. 03/08 var ude på vores biotop efter en lang sommerferie for at se hvordan den havde udviklet sig, fandt vi nogle svampe. Henholdsvis én elfenbens - Sneglehat på et væltet bøgetræ oppe i skoven og bøgehatte som også voksede på et væltet bøgetræ tæt ved vandhullet. Vi besluttede os for at tage svampene med hjem for at tørre dem og finde ud af hvilke sorter de var.

Elfenbens - Sneglehat

Elfenbens - Sneglehatten kan ses i bøgeskoven omkring August - November. Hyppigst i september og oktober. Den er meget almindelig i Danmark. Svampen er spiselig, men det anbefales ikke, da den er meget slimet.
Signalement:
- Hvid
- Slimet
- Hatten; 2 - 7 cm.
- Den varierer i form fra konveks (den buer udad) til flad.

Vejret afgør hvor slimet svampen er. Overfladen er glat og randen er lige. Stokken bliver op til 10 cm høj og 8 mm tyk. Svampen har samme bredde iver det hele. Kødet er hvidt og tykt i midten af hatten og tyndere mod hatranden. Lamellerne er nedløbende og fjerne. Elfenbens - Sneglehatten har en mild lugt samt smag. 


Elfenbens-Sneglehat

Bøgehatten

Bøgehatten, også kaldet Hon Shimeji vokser i tempererende skovområde på udgået løvtræ og især bøgtræ. Det tager cirka 100 dage, før den er spiseklar.
Signalement: 
- Høje hvide stængler 
- Lysebrune eller hvide hatte
-Vokser i kompakte klynger af  2 - 5 cm.
Bøgehatten har en ganske mild, nøddeagtig smag og er meget sprød, selv efter tilberedning. Hele svampen kan anvendes. Svampen har en holdbarhed på 6 - 8 dage efter plukning og skal opbevares ved 2 -6 grader. Når den tilberedes svinder svampen ind med cirka 15 %. Den er god sammen med vildtkød, fisk og skaldyr, supper, stuvninger og saucer.
Bøgehatten kan fryses. Svampen skal smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan kun opbevares i 3 måneder i fryseren.
- Høje hvide stængler 
- Lysebrune eller hvide hatte
-Vokser i kompakte klynger af  2 - 5 cm.
Bøgehatten har en ganske mild, nøddeagtig smag og er meget sprød, selv efter tilberedning. Hele svampen kan anvendes. Svampen har en holdbarhed på 6 - 8 dage efter plukning og skal opbevares ved 2 -6 grader. Når den tilberedes svinder svampen ind med cirka 15 %. Den er god sammen med vildtkød, fisk og skaldyr, supper, stuvninger og saucer.
Bøgehatten kan fryses. Svampen skal smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan kun opbevares i 3 måneder i fryseren. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Videre forberedelse til Naturfestivalen

  Det blev tidligere besluttet at eleverne fra Fjordskolen vil have gavn af at blive forberedt på hvad der skal ske, inden vi går ind i indh...