I dag bliver vi præsenteret for muligheden for at lave et lækkert måltid med fasankød. Fasanerne ligger på rad og række på bordet, klar til at blive fordelt mellem grupperne. Vi får de øvrige ingredienser, samt udstyr udleveret og bliver nu sluppet løs. Så naturligvis skal det flotte dyr undersøges først.
Vi plukker 4 forskellige fjer af dyret. En halefjer, en vingefjer, et brystfjer og et par underfjer. Vi tester fjerenes vandbestandige egenskaber og konstaterer hvad vi havde forudset. Ved alle, bortset fra underfjerene, preller vandet af.
Vi bliver nysgerrige, da vi finder et større område langs halsen, hvor der ikke vokser fjer. Desværre finder vi ikke på stående fod ud af hvad årsagen er til det.
Vi bliver af en YouTube -video instrueret i hvordan man parterer en fasan. I modsætning til mange andre fugledyr, kan en fasan flås, -hvilket grangiveligt er noget lettere end at skulle plukke dyret. Hale, vinger, fødder og hoved bliver først fjernet.
Derefter kan hele fjerpragten fjernes i ét, forsigtigt træk, der efterlader fasanen flot og ren og klar til partering. På billedet til venstre er skindet trukket halvvejs af.
Kartofler og selleri bliver skrællet, skåret i tern og smidt i en stor gryde. Det bliver til vores kartoffelmos. Kødet paneres i æg og mandler der er hakket i små stykker. Derefter kommer de på vores trangia for at blive brunet.
Vi vælger at skære vores kød i små stykker og istedet lave en gryderet, hvilket er en god beslutning. Mums, hvor smager maden godt. Fasan i mandel og flødesovs med kartoffelmos!
Og så giver Ib en lille desser i form af en spiselig blomst han pukker ude på skolens område. Tak for mad. :)
Fin naturfaglig ide I har omkring undersøgelse af fjerenes evne til at afvise vand ;-)
SvarSlet