Mandag d. 10/08 - 2020 var vi på besøg på det naturhistoriske museum i gram. Her kunne vi opleve udstillinger med forstenede havdyr og se nogle af Danmarks største skeletter som stammer fra uddøde hvaler. Vi fik en guidet fortælling omkring havdyrenes udvikling - fra landdyr til vanddyr som viste hvordan dyrene gik fra at have ben og gå på landet, til at udvikle store, robuste haler som kunne føre dem sikkert igennem havet.
Efter museet skulle vi ud og gå på den gamle havbund, som idag er museets lergrav. Her kunne vi grave efter fossiler, såsom forstenede rovsnegle, krabber og hajtænder, som ser solens lys for første gang i 10 millioner år. Selvsamme sted er nogle af de største skelletter af hvaler gravet op.
Som afslutning på besøget, fik vi lov til at få de fundne fossiler under lup, hvor vi kunne bestemme hvilke arter vi havde gravet op.
Man har gennem fund af fossiler og skelletter, kunne indsamle vigtige informationer og datidens dyr og hav. Via de forskellige fossiler har man fundet ud af, at temperaturen i Nordsøen dengang lå omkring 10 grader, som ikke er meget anderledes en Nordsøen idag. Derved har man også kunne finde frem til, at havet har været omkring 50 - 100 meter dybt. Det er ikke meget i forhold til idag, hvor oceaner kan være helt op til 12 km dybe.
Der har levet omkring 140 forskellige muslinge - og sneglearter. Ydermere har der været en rig sammensætning af encellede dyr og planter som også kaldes foraminiferer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar